Czarzasty: powołać na poziomie Unii Europejskiej agencję ds. uchodźców

- Problem uchodźców nie zostanie rozwiązany dopóki nie zostanie rozwiązany problem w Syrii - mówił w programie "Rozmowa Poranka" Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej. - Wnosiliśmy pomysł stworzenia europejskiej agencji ds. uchodźców, która starałaby się wypracować i wprowadzić jednolite zasady - dodał.

Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej (SLD) mówił w TVN24 BiS, że wszczęciu przez Komisję Europejską procedury o naruszenia prawa wobec krajów, które nie biorą udziału w programie relokacji uchodźców, czyli również Polski będzie raczej „kapuśniaczkiem, a nie poważną burzą”.

- Komisja Europejska ma wewnątrz tyle własnych problemów, że nie jest w stanie niczego załatwić poza twardymi interesami ekonomicznymi, jak np. Nord Stream 2 - mówił Włodzimierz Czarzasty i dodał, że problem uchodźców nie zostanie rozwiązany dopóki nie zostanie rozwiązany problem w Syrii.

- Nie ma w tej chwili zainteresowanych sił, aby to zakończyło się szybko. Ani Rosjanie ani Amerykanie w tej sprawie się szybko nie dogadają. Unia Europejska nie jest w tej chwili przygotowana do rozwiązywania zasadniczych problemów. Ta decyzja Angeli Merkel o otworzeniu granic i wpuszczeniu każdej ilości migrantów rodziła problemy i będzie rodziła problemy - dodał.

Oglądaj całą rozmowę z Włodzimierzem Czarzastym, kliknij tu.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!